pasta a la chantal

Diner

Uit pakjes en zakjes koken is natuurlijk niet meer nodig. Internet staat vol van heerlijke en makkelijke recepten. Ik heb een “eigen kookboek”. Oftewel een ordner met recepten die ik door de jaren heen heb verzameld op internet, kookboeken en tijdschriften. Regelmatig komt er iets bij of wordt er iets verscheurd. Op zondag pak ik het kookboek erbij en stel ik weekmenu met een boodschappenlijst samen. Zo kom ik niet voor verrassingen te staan.

Pasta à la Chantal

Dit is hèt basisrecept voor een pastasaus. Je kan een extra grote pan maken en porties invriezen. Zo heb je altijd saus in huis. Je hoeft alleen nog maar wat pasta erbij te koken en je hebt een heerlijk Italiaans gerecht op tafel!


Ingrediënten (4 personen):

  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 ansjovisfilets uit blik
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 400 gram speltpasta
  • 3 takjes basilicum
  • 50 gram pecorino (harde schapenkaas)
  • zout & peper


Bereiding:

1. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
2. Verhit de olijfolie op matig vuur, in een sauspan met een dikke bodem. Verwarm de ansjovisfilets al roerend, tot ze uit elkaar vallen. Fruit de ui en knoflook in de ansjovisolie. Als de uitjes glazig zijn, kunnen de bliktomaten erbij. Laat de tomaten op laag vuur stukkoken. Roer af en toe en druk grote stukken tomaten stuk. Breng de saus op smaak met zout en peper.
3. Zet het vuur laag en laat de saus minimaal 30 minuten zachtjes koken (hoe langer, hoe beter). Scheur op het laatste moment de blaadjes basilicum boven de pan in stukken.
4. Kook tijdens het inkoken van de saus de pasta. Doe de pasta bij de saus en schep alles nog een keer om. Serveer de pasta met de kaaskrullen.


Tips:

  • Deze saus is ook lekker met rundergehakt. Rul 400 gram rundergehakt voordat de tomaten in de pan gaan.
  • Leng de saus aan met groentebouillon, voor een heerlijke tomatensoep.
  • Een restje saus kan gebruikt worden als basis op een pizza of bruchette.
  • Probeer eens een van nature glutenvrije pasta op basis van peulvruchten.
  • Omdat dit nogal een groenteloos gerecht is maak ik er gestoomde broccoli of gegrilde courgette bij. Dit zet ik op tafel met een schaaltje olijven en een simpele salade….en soms een goed glas rode wijn erbij. Buon appetito!